Veliko zagađenje vode uzrokovalo pomor ribe u Karašici

IMG_20210802_110933

U vodotoku rijeke Karašice, na potezu od Kapelne do Gata, krajem srpnja došlo je do masovnog pomora ribe.

Postupno, zagađena voda i posljedice pomora ribe stižu i do područja Valpovštine, a s mosta preko Karašice kod Belišće vodotok je snimio Ivan Štifter.

Radi se o golemim količinima štuke, linjaka i klena. Uginule ribe i neugodan miris uočili su ribočuvari koji su kontaktirali Zajednicu športsko ribolovnih udruga Donji Miholjac, obavijestili su Županijski centar 112 Osijek te nadležne institucije. Nakon obavijesti vodočuvari, policija i veterinarska služba proveli su terenske izvide kako bi se utvrdilo što je uzrok nezapamćenog pomora ribe.

Teško je reći koliko je ribe uginulo. Riba se nalazi u talogu mulja. Točnije podatke o šteti znat će se kada uginulu ribu izvade Karašice, no već sada možemo se pretpostaviti da se radi o štetama golemog razmjera. Iza mosta u Črnkovcima, samo na udaljenosti od 200 metara pronađeno je 50 kilograma mrtve ribe svjedočili su očevici.
Pripadnici krimpolicije uzeli su uzorke vode, a u srijedu veterinari uzorke uginule ribe.

Uzroci pomora ribe su još uvijek nepoznanica, a pretpostavlja se da je uzrok onečišćenje vode koja je poprimila neprirodnu sivo-crnu boju i neugodan miris amonijaka.

Uzorci uginule ribe poslani su na analizu u Veterinarski fakultet u Zagrebu, uzorke vode uzela je krimpolicija, a uzorke ribe veterinari te se čekaju rezultati analiza.

S obzirom na onečišćenje Karašice i masovnog pomora ribe, stožeri civilne zaštite grada Donjeg Miholjca i općina Marijanci i Viljevo izdali su priopćenje u kojemu pozivaju građane da ne koriste vodu iz rijeke. Upozorenje se odnosi na stanovnike koji gravitiraju Karašici od mjesta Kapelne do ulijevanja u Dravu, te one koji zbog bilo kojeg razloga dolaze na rijeku.

Ne preporučuje se kupanje, pranje pribora i opreme koja služi ljudskoj upotrebi. Također, ne preporučuje se napajanje i pranje stoke kao ni pranje opreme i uređaja koji se koriste za uzgoj stoke. Isto tako, ne preporučuje se upotreba vode za navodnjavanje, prskanje i pranje opreme koja služi za obradu u poljoprivredi. Nije dopušten ni lov ribe. Preporuke su na snazi dok ne stignu rezultati analize kvalitete vode ovlaštenih institucija.

NOVOSTI

Poribljavanje na vodama Zajednice

Temeljem Plana upravljanja i gospodarenja vodama u našoj Zajednici obaviti će se poribljavanje  za 2024 godinu. Potrebna dokumentacija, dozvole i slično pribavljeno je na vrijeme,

Više..