Veliko zagađenje vode uzrokovalo pomor ribe u Karašici

IMG_20210802_110933

U vodotoku rijeke Karašice, na potezu od Kapelne do Gata, krajem srpnja došlo je do masovnog pomora ribe.

Postupno, zagađena voda i posljedice pomora ribe stižu i do područja Valpovštine, a s mosta preko Karašice kod Belišće vodotok je snimio Ivan Štifter.

Radi se o golemim količinima štuke, linjaka i klena. Uginule ribe i neugodan miris uočili su ribočuvari koji su kontaktirali Zajednicu športsko ribolovnih udruga Donji Miholjac, obavijestili su Županijski centar 112 Osijek te nadležne institucije. Nakon obavijesti vodočuvari, policija i veterinarska služba proveli su terenske izvide kako bi se utvrdilo što je uzrok nezapamćenog pomora ribe.

Teško je reći koliko je ribe uginulo. Riba se nalazi u talogu mulja. Točnije podatke o šteti znat će se kada uginulu ribu izvade Karašice, no već sada možemo se pretpostaviti da se radi o štetama golemog razmjera. Iza mosta u Črnkovcima, samo na udaljenosti od 200 metara pronađeno je 50 kilograma mrtve ribe svjedočili su očevici.
Pripadnici krimpolicije uzeli su uzorke vode, a u srijedu veterinari uzorke uginule ribe.

Uzroci pomora ribe su još uvijek nepoznanica, a pretpostavlja se da je uzrok onečišćenje vode koja je poprimila neprirodnu sivo-crnu boju i neugodan miris amonijaka.

Uzorci uginule ribe poslani su na analizu u Veterinarski fakultet u Zagrebu, uzorke vode uzela je krimpolicija, a uzorke ribe veterinari te se čekaju rezultati analiza.

S obzirom na onečišćenje Karašice i masovnog pomora ribe, stožeri civilne zaštite grada Donjeg Miholjca i općina Marijanci i Viljevo izdali su priopćenje u kojemu pozivaju građane da ne koriste vodu iz rijeke. Upozorenje se odnosi na stanovnike koji gravitiraju Karašici od mjesta Kapelne do ulijevanja u Dravu, te one koji zbog bilo kojeg razloga dolaze na rijeku.

Ne preporučuje se kupanje, pranje pribora i opreme koja služi ljudskoj upotrebi. Također, ne preporučuje se napajanje i pranje stoke kao ni pranje opreme i uređaja koji se koriste za uzgoj stoke. Isto tako, ne preporučuje se upotreba vode za navodnjavanje, prskanje i pranje opreme koja služi za obradu u poljoprivredi. Nije dopušten ni lov ribe. Preporuke su na snazi dok ne stignu rezultati analize kvalitete vode ovlaštenih institucija.

NOVOSTI

Poribljavanje voda Zajednice

Zajednica je na temelju plana gospodarenja vodama izvršila poribljavanje dana 18 i 19.04.2023 god. Poribljene su vode Stara Drava Repnjak u Belišću, bajer u Bizovcu,bare

Više..
Obavijest

Obavještavamo članove a i one koji nemaju položen ispit za ribiča da smo organizirali polaganje ispita. Ispit je organiziran dana 13.04 2023 god.(Četvrtak) u ribičkom

Više..