Uginule tone ribe: 35 kilometara rijeke Karašice je mrtva rijeka

karasica-crna-i

U rijeci Karašici uginule su tone ribe. Na 100 metara dužine iz Zajednice športsko-ribolovnih udruga Donji Miholjac kažu da su skupili 100 kilograma ribe
Željko Macanić, voditelj Zajednice športsko-ribolovnih udruga Donji Miholjac tijekom 20 godina službe, za Dnevnik Nove TV je rekao kako takvo nešto nije doživio. Rekao je kako je na 100 metara dužine skupljeno 100 kilograma ribe.

’35 kilometara rijeke Karašice je mrtva rijeka. Vidite boju – tamna boja nafte. Vidite uginule somove, štuke’, rekao je.

Iz Hrvatskih voda kažu da je uginuće riba vjerojatno rezultat hidroprilika, a da nije problem u održavanju.

Krim policija uzela je uzorak vode, a veterinari uzorke riba koje su poslali u Zagreb na Veterinarski institut. Poslano je sedam vrsta riba.

‘Nikada dosad nije opisano da od neke bolesti ugibaju ribe različitih vrsta i kategorija u tako kratkom vremenu. Tako da nije objektivno očekivati i sumnjati da je bolest bila uzrok pomora’, rekao je za Dnevnik Nove TV Dražen Oraić s Hrvatskog veterinarskog instituta.

Uzroci uginuća trebali bi biti poznati za dva tjedna, kada će biti objavljena analiza Veterinarskog instituta.

Već treći tjedan stanovnici uz vodotok Karašice od Kapelne nizvodno uznemireni su zagađenjem neslućenih razmjera.

Iako postaje očito da su nadležne institucije od Hrvatskih voda, Državnog inspektorata, Policijske uprave i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo obavili sve potrebne radnje, informacije u tome sporo pristižu, ili ih nema uopće.

U subotu su se protiv takve prakse u mirnom prosvjednu suprotstavili građani Valpova, a i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo poduzima aktivnosti, u skladu sa svojim ovlastima.

Zahtjevom se obratio tvrtki Dvorac d.o.o. i njihovom Internom laboratoriju da analiziraju uzorke vode iz Karašice.

Objavljujemo njihovu analizu i pojašnjenje koje smo zatražili kako bi podatke učinili razumljivijima:

-Dana 06. Kolovoza 2021.g. na zahtjev Grada Valpovo, izvršeno je uzorkovanje vode rijeke Karašice na dvije lokacije u Valpovu, stoji u očitovanju tvrtke Dvorac d.o.o, koje je potpisala Iva Matić, direktorica tvrtke Dvorac d.o.o.

-Interni laboratorij na vodocrpilištu Jarčevac provodi ispitivanja vode za ljudsku potrošnju za svoje potrebe. Napominjem kako je DVORAC d.o.o. Valpovo u obvezi provoditi analize vode za ljudsku potrošnju u okviru monitoringa gdje su određeni broj uzoraka na godišnjoj bazi. Iste provodi ovlašteni laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osijek.

Laboratorij vodocrpilišta Jarčevac proveo je analizu vode rijeke Karašice na pet parametra. Klor, amonij, željezo, mangan i otopljeni kisik.

MDK – maksimalno dopuštena koncentracija.

U nastavku se vide rezultati uzetih uzoraka. Vidljivo je odstupanje od maksimalnih dopuštenih vrijednosti (MDK).

Iako kako sam i navela potrebno je provesti ispitivanje ovlaštenog laboratorija za službene rezultate analiza zdravstvene ispravnosti.

Ispitivanje je provedeno interno u nazočnosti voditelja odjela za proizvodnju vode za ljudsku potrošnju po odobrenju uprave društva Dvorac d.o.o. Valpovo, navodi se u očitovanju.

NOVOSTI

Poribljavanje na vodama Zajednice

Temeljem Plana upravljanja i gospodarenja vodama u našoj Zajednici obaviti će se poribljavanje  za 2024 godinu. Potrebna dokumentacija, dozvole i slično pribavljeno je na vrijeme,

Više..