Nećemo dozvoliti da od Karašice naprave kanal za otpadne vode

prosvjed-i

Na inicijativu Udruge Eko – Karašica, u Valpovu je danas održan mirni prosvjed pod motom „Za čistu Karašicu“, protiv nemara nadležnih institucija u poduzimanju mjera za zaustavljanja onečišćenja Karašice.

Prosvjed je održan uz vodotok Karašice, u parku, nedaleko Malte, kultnog mosta u središtu jedinog grada na Karašici.

Dvjestotinjak je Valpovčana svojom nazočnošću podržalo inicijativu te udruge da od nadležnih institucija ishodi brže i efikasnije sprječavanje daljeg onečišćenja Karašice i sankcioniranje odgovornih za ekocid.

Naime, od 23. srpnja traje zagađenje Karašice iz kanala Putna, a do danas, unatoč svim nastojanjima, istjecanje otpadnih sadržaja u rijeku nije zaustavljeno, a nadležni još nisu izvijestili o poduzetim radnjama oko utvrđivanja krivaca za ekocid, najveći do sada zabilježen.

Obraćajući se prisutnima na prosvjedu dr. sc. Dinko Župan, predsjednik udruge Eko – Karašica, upozorio je na ogromne razmjere zagađenja Karašice kroz kanal Putna koje je gotovo u cijelosti uništilo sav živi svijet u rijeci i nezadovoljstvo nadležnim institucijama koje ništa ne poduzimaju kako bi zaustavili dalje onečišćenje Karašice.

Sudionicima se na podršci zahvalo i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo koji je i osobno svjedočio zagađivanju obilaskom mjesta gdje se ono događa. Unatoč svim naporima i upozorenjima nadležnih institucija, ekocid još nije zaustavljen.

Najavio je poduzimanje daljih mjera na zaustavljanju zagađivanja, sankcioniranju odgovornih za ekocid, a također najavio zahtjev za konačnim rješenjem problema niske razine vode u vodotoku Karašice.

Organizator mirnog prosvjeda kojeg su podržali sugrađani svih dobnih skupina, najavio je novi prosvjed na Kanalu Putna, ne bude li pozitivnih reakcija nadležnih službi i institucija.

NOVOSTI

Poribljavanje voda Zajednice

Zajednica je na temelju plana gospodarenja vodama izvršila poribljavanje dana 18 i 19.04.2023 god. Poribljene su vode Stara Drava Repnjak u Belišću, bajer u Bizovcu,bare

Više..
Obavijest

Obavještavamo članove a i one koji nemaju položen ispit za ribiča da smo organizirali polaganje ispita. Ispit je organiziran dana 13.04 2023 god.(Četvrtak) u ribičkom

Više..