Bizovački bajer postaje privlačna ribolovna destinacija naše regije

p4140368-600x450

03.02.2020.

Nedavno je u nazočnosti općinskog načelnika općine Bizovac Srećka Vukovića u bizovačkom Edukativnom centru održana redovna izvještajna skupština Sportsko ribolovnog društva „Bandar“. Opsežno i vrlo detaljno izvješće o svim aktivnostima u protekloj godini podnio je predsjednik ribičkog društva Albert Katančić.Iz njegovog izvješća moglo se saznati kako su tijekom 2019. godine uspješno nastavljene mnogobrojne akcije vezane uz unapređenje sportskog ribolova na vodenim površinama popularnog „Bizovačkog bajera“ s osnovnim ciljem zaštite i očuvanja prirodnog bogatstva više od 15 hektara voda i u njima raznolikog ribljeg fonda.

Katančić u izvješću napominje da Bizovačko ribičko društvo zaključno s koncem 2019. godine broji 119 članova što je 108 % povećanje u odnosu na 2018 godinu. Prema njegovim riječima do povećanja članstva došlo zbog mnogobrojnih prepoznatljivih aktivnosti te vrijednog i ambicioznog rukovodstva. Katančić je dodao kako je po kategorijama u rad društva uključeno 100 seniora i seniorki, 1 junior i 18 kadeta i da je tijekom protekle godine izdano 86 dnevnih ribičkih dozvola zahvaljujući uvođenju režima „ulovi i pusti“.

U godišnjem izvješću kronološki je posebno istaknuta svaka provedena aktivnost tako da se spominju uspješno organizirana četiri ribička natjecanja i to: pojedinačno natjecanje u lovu ribe udicom na plovak, prvi otvoreni šaranski kup, memorijalno natjecanje „Željko Deak“ te 2 otvoreni šaranski kup na kojem je sudjelovalo 12 ekipa s ukupno 36 natjecatelja iz raznih krajeva Republike Hrvatske. Na ovo atraktivno natjecanje odazvali su se natjecatelji pristigli iz Karlovca, Bjelovara, Đakova, i još nekih udaljenijih gradova. Takav dobar odaziv govori da je Bizovac postao poznata i privlačna ribolovna destinacija.

Članovi ribolovnog društva posebno su zadovoljni realizacijom projekta potpunog uređenja i renoviranja unutrašnjost ribičkog doma, sanitarnog čvora, kuhinje te prostorije za boravak, a sve to s ciljem kako bi prilikom boravka u njemu gosti, ribiči i posjetitelji imali potpuni komfor. Uređenje objekta financijski je pomogla Općina Bizovac, a dio namještaja za opremanje ribičkog doma donirale su Bizovačke toplice.

Ispit ribo čuvare položilo je 5 članova SRD „Bandar“. Nakon toga u dogovoru sa ZŠRU Valpovo za tri člana je ishodovana ribo-čuvarska značka i iskaznica tako da su oni postali ovlašteni čuvari s osnovnom zadaćom kontroliranja na Bizovačkim bajerima, a po potrebi i na ostalim vodama kojima gospodari Zajednica sportsko ribolovnih udruga Valpovo.

Članovi bizovačkog ribolovnog društvo svoj su doprinos dali i prilikom pokazne vježbe Civilne zaštite i državne intervencijske postrojbe, održane na vodi i kopnu Bizovačkog bajera.

Na svim površinama oko ribolovnih voda ribiči i prijatelji prirode postavili su više kanti za odlaganje otpada, koje koriste izletnici, ribolovci i kupači.

Ribička udruga je sudjelovala na zabavnim, kulinarskim i ekološkim događanjima u organizaciji Općine Bizovac i lokalnih udruga.

Ribiči su aktivno sudjelovali u nacionalnoj eko akciji „Zasadi drvo, ne budi panj“. Tom prilikom zasadili su više mladih sadnica, a u prethodnom vremenu zahvaljujući donaci Hrvatskih šuma oko ribolovne vode posađeno je dvije stotine sadnica raznog drveća.

Tijekom cijele 2019. godine vrijedni ribiči zajedno s pripadnicima drugih mjesnih udruga i pojedincima zaljubljenicima u bizovačka jezera provodili su radne akcije na održavanju travnatih površina uokolo voda te čišćenju samog okoliša.

U tri navrata tijekom 2019. godine u suradnji sa ZŠRU Valpovo s različitim vrstama ribe izvršeno je poribljavanje bizovačkih bajera.

Za svoj vrijedan rad svi članovi SRD „Bandar“ i rukovodstva dobili su punu javnu podršku Općine Bizovac i općinskog načelnika Srećka Vukovića.

Izvor: Srećko Vuković

NOVOSTI

Poribljavanje na vodama Zajednice

Temeljem Plana upravljanja i gospodarenja vodama u našoj Zajednici obaviti će se poribljavanje  za 2024 godinu. Potrebna dokumentacija, dozvole i slično pribavljeno je na vrijeme,

Više..